Saturday, December 10, 2005

World Cup Qualification Highlights

Best of the Qualifying Stage

Najznačajniji trenuci kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006.

Kvalifikacije za Weltmeisterschaft u Njemačkoj su za nama, ali neće biti zaboravljene. Iznenadjenja, preokreta, incidenata i sudačkih previda bilo je dovoljno i za najistančanije ukuse: prvi uspjeh Ukrajine, portugalska "sedmica" Rusiji, engleski poraz kod Sjeverne Irske,
tučnjava u Istanbulu, uspon Lihtenštajna, katastrofa Kameruna i napokon ostvarena nadanja Australije...

EUROPA

Skupina 1

Velika Van Bastenova serija

Trostruki osvajač europske Zlatne lopte, Marco van Basten, bio je wunderkind kao igrač, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pokazao se i kao darovit trener. Izabravši niz manje poznatih igrača iz nizozemskog prvenstva ostvario je 10 pobjeda u prvih 11 utakmica, a drugi je neriješeni zabilježio u zadnjem kolu protiv Makedonije, kad je njegova momčad već bila sigurno prva u skupini. Njegovi protivnici kažu da je kroz čitave kvalifikacije imao i mnogo sreće, no mi mu nemamo sto zamjeriti: zahvaljujući pobjedi Nizozemske u Pragu 8. listopada i Hrvatska je mogla proslaviti proboj u Njemačku, četiri dana prije no sto smo očekivali.


Armenija zapanjila Rumunjsku

Bio je 17. studenog 2004. kad je Rumunjska došla na prag eliminacije na terenu na kojemu se najmanje nadala teškoćama: u Jerevanu. Gosti su započeli po planu, vodećim pogotkom Cipriana Marice, no Armenija im je pomrsila planove izjednačivši posredstvom Dorhoyana u 62. minuti. Od tog su trenutka Rumunji zaostali u trci za Nizozemskom i češkom...i nikad se nisu vratili na kolosijek.

U ovoj je skupini pothvat izvela i Andorra, svladavši Makedoniju s 1:0, također u početku natjecanja.


Skupina 2

Adio, Grčka

Vašeg novinara nije zbunila pobjeda Grka na Europskom prvenstvu 2004. Prognoza je glasila: "Neće se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Potrošili su sreću za idućih 100 godina."
Već 9. rujna 2004., Grčka je posrnula kod Albanije u Tirani s 1:2. Edvin Murati i Adrian Aliaj pogocima u prvih 11 minuta vratili su Grke tamo gdje spadaju, u europsku osrednjost.

Danska je 8. listopada ove godine, pobjedom od 1:0 u Kopenhagenu, i konačno zaustavila euro-prvake na putu u Njemačku. No, i sama je Danska počinila grijeh, koji ju je konačno stajao plasmana: 17. studenog prošle godine odigrala je samo 2:2 u Gruziji i zaostala za odlučujući korak u trci s Ukrajinom i Turskom.

Napokon Ukrajina

Tri je puta Ukrajina ispadala u dodatnim kvalifikacijama: 1997. od Hrvatske s 0:2 i 1:1, 1999. od Slovenije s 1:2 i 1:1 te 2001. protiv Njemačke s 1:1 i 1:4. Napokon će se i Ševčenko pojaviti na jednom velikom natjecanju. Ne možemo reći da nije zaslužio.


Skupina 3

Lihtenštajn zaustavio Portugal!

Portugal je europski doprvak i priznata velesila svjetskog nogometa, no skauti Luiza Felipea Scolarija nisu kvalitetno snimili igru sile u nastajanju - Lihtenštajna. Mora da su Portugalci 9. listopada 2004. očekivali sigurna tri boda, osobito nakon što su nezaobilazni Pedro Pauleta i domaši igraš Daniel Hasler u prvom poluvremenu postigli 0:2. No, nakon odmora Lihtenštajn je pokazao pravo lice i izjednačio golovima Burgmeiera i Becka.

I godinu dana kasnije momci iz minijaturne kneževine namučili su Portugal, izvukavši u Lisabonu časnih 1:2 nakon vodstva od 1:0 do kraja prvog dijela!

Sedmica u ruskoj mreži

Ako nije mogao svladati Lihtenštajn, Portugal se u punoj formi pokazao samo četiri dana kasnije protiv Rusije, svladavši je sa 7:1, uz po dva pogotka Cristiana Ronaldo i Petita te po jednim Paulete, Deca i Simaa.


Skupina 4

Neporaženi Izrael tek treći

Niti niz od 10 utakmica bez poraza nije pomogao Izraelu da se izbori barem za dodatne kvalifikacije. Hrabra je bliskoistočna momčad, u nastojanju da se domogne prvog nastupa na Mundialu od 1970., ostala neporažena i u Francuskoj i u švicarskoj i u Irskoj, no svoje suparnike nije uspjela svladati ni kod kuće. Minimalne pobjede nad Ciprom i Farskim otocima zadržale su Izraelce na trećem mjestu, s istim brojem bodova kao švicarska i s dva manje od Francuske. Možda im je za odlučujući korak nedostajao jedan - Giovanni Rosso?

Skupina 5

Slovenci frustrirali Italiju

Italija je velesila, Slovenija je momčad običnih radnika, no taj odnos snaga nije bio viđen u Celju u dvoboju susjeda. Slovenija ne samo da nije bila nadigrana, već je pobijedila s 1:0, golom glavom tadašnjeg Dinamovca Boštjana Cesara. Na koncu će Italija, dakako, zauzeti prvo mjesto, no "Janezi" će se uvijek moći tješiti da su nadmašili momčad 25 puta veće države trostrukih svjetskih prvaka.

Skupina 6

Sjeverna Irska stekla nezavisnost!

Engleska je po nekima favorit Svjetskog prvenstva. Oduševila je promatraše pobjedom nad Argentinom u nedavnoj prijateljskoj utakmici. No, u kvalifikacijama ne samo da nije oduševila, već je razjarila vlastite navijaše i, ponekad, nasmijala neutralce. Poraz od vrlo slabe Sjeverne Irske s 0:1 9. rujna ove godine, dok još nije osigurala mjesto na Mundialu, naveo je engleski dio publike na skandiranje, "Sack the Swede" (Maknite Šveđu). Uslijedila je na jedvite jade izborena pobjeda protiv Austrije, iz jedanaesterca i s igračem manje nakon isključenja Beckhama.

Austrijanci u "ekstazi"

Našim dragim prijateljima i vodičima u Europsku uniju naprosto ne ide: Azerbajdžan-Austrija 0:0. Ako ništa drugo, u ovim kvalifikacijama Austrijanci nisu "popili" devet pogodaka kao koncem devedesetih od španjolske.


Skupina 7

španjolska u milosti moćnih

Već je u Zenici BiH pokazala da je u stanju nositi se s razvikanom španjolskom. Bilo je 1:1. U drugom krugu natjecanja, u Valenciji, 8. lipnja ove godine, Bosanci su vodili s 1:0 pogotkom Mišimovića od 38. minute i taj rezultat držali do 90. minute. I do 92. I do 94. I do 96. No, do pobjede nisu došli, jer je Marchena ugurao loptu u mrežu kad je već počela 97. minuta, preciznije 52. minuta drugog poluvremena. Engleski sudac Bennett imao je poseban doživljaj dimenzije vremena, a prethodno je isključio i dva bosanska igrača. Uzalud su se Bosanci bunili, jer ta dva ključna izgubljena boda više nisu mogli nadoknaditi.

I u doigravanju, španjolska je imala kvalitetno sušenje. Pobjeda od 5:1 protiv Slovačke bila je jednako realna kao i nedavni uspjeh njihove košarkaške reprezentacije nad Hrvatskom na Euru u Beogradu.

Skupina 8

Mjuzikl u La Valetti: "Malta, Malta"

Hrvatska je dvaput pobijedila švedsku, koja jako, jako rijetko gubi u kvalifikacijama. Ali, Hrvatska je samo jednom tukla Maltu. U Zagrebu. U La Valetti 7. rujna 2005. bilo je teško, 1:1. Nakon vodstva golom Nike Kranjčara, Vatreni su posustali i u 74. minuti primili pogodak direktno iz slobodnjaka. Steve Wellmann zabio je s 30 metara, "kroz uši" Stipe Pletikose.

Ako je reprezentacija posrnula, nisu i hrvatski navijači. Na tribinama Ta'Qalija izveli su veličanstveni spektakl, svladavši brojna plastična sjedala i susjedne navijaše, te hrabro se borivši protiv domaše policije. Sto je Hrvata potom osušeno za prekršaj i deportirano, uz molbu da se neko vrijeme ne vraćaju na Maltu.


Majstorija Ibrahimovića

Ne mora nam se sviđati Zlatan Ibrahimović kao tip, ali kao nogometaš je "broj 1", ili negdje blizu tog mjesta. Pogodak Mađarskoj u sudačkoj nadoknadi bio je remen djelo nogometnog genija. Suhi dribling u kaznenom prostoru i bomba, iz oštrog kuta, pod prečku Gabora Kiralyja.


DODATNE KVALIFIKACIJE

Istanbul, opasan grad

Turska je trećeplasirana nacija s prošlog Svjetskog prvenstva, no neće braniti broncu iz Japana i Koreje. U razigravanju sa švicarskom nedostajao joj je gol za prolaz. Alpinci su kod kuće slavili s 2:0, Turci su uzvratili s 4:2. Uzbudljivo je bilo na travnjaku, još uzbudljivije na putu prema svlačionicama. Švicarci kašu da su dobili batina te da su ih udarali ne samo domaši igrači već i redari. FIFA-ina je istraga u tijeku, a Turskoj prijeti drastična kazna. Govorka se i o isključenju s idućeg Mundiala, no tako drastična valjda neće biti. Neka im se naredi da igraju domaše - u Grčkoj. To bi im bila dovoljno oštra kazna.

Bet with Bet 365

World Soccer News

Soccer betting tips

Soccer Books & DVDs

Tags

No comments:

Post a Comment